دکتر حامد عطاردی

عوارض دارو های لاغری

عوارض دارو های لاغری

عوارض داروهای لاغری مورد استفاده برای کاهش وزن بسته به نوع دارویی که مصرف می کنید و نحوه کار این دارو ممکن است متفاوت باشد. درباره ی عوارض جانبی کلی این داروها واقعیت هایی وجود دارد، که به شرح زیر می باشد.

مصرف داروهای لاغری می تواند باعث بروز عوارض جانبی خفیف مانند حالت تهوع، یبوست و اسهال شود. در برخی موارد ممکن است با گذشت زمان این عوارض کاهش یابد. درباره ی عوارض جانبی جدی که می تواند رخ دهد باید بگوییم، در صورت بروز این عوارض فورا به پزشک معالج خود مراجعه کنید.

مهمترین عوارض داروهای لاغری

یکی از مهمترین عوارض داروهای لاغری این است که افراد بعد از توقف مصرف این داروها، مقدار وزنی را که از دست داده اند دوباره بازمی گردد. عادت های افراد و سبک زندگی ممکن است به افزایش وزن کمک کند. قرص های لاغری ممکن است برای افرادی که دارای مشکلات بهداشتی خاص یا نواقصی هستند که به اضافه آنها کمک می کند، مناسب باشد. اما مهم است که این داروها پس از ارزیابی صحیح سلامت توسط یک پزشک تجویز شوند.

قرص های کاهش وزن بدون ارزیابی پزشک لاغری، می تواند برای سلامتی مضر باشد. داروهای لاغری در صورت استفاده نامناسب می توانند منجر به عوارض جدی مانند اختلال تعادل یا عملکرد اندام یا عدم موفقیت در کاهش وزن شوند.

داروهای کاهش وزن بسته به فرمول آنها به روش های مختلفی اثر می کنند که به شرح زیر می باشد:

۱. داروهایی که اشتها را سرکوب می کنند تا احساس گرسنگی کمتری داشته باشید.

۲. داروهایی که متابولیسم را تقویت می کنند تا کالری بیشتری بسوزانید.

۳. داروهایی که جذب چربی از مواد غذایی موجود در روده را کاهش می دهد.

پیشنهاد مطالعه: سریع ترین راه لاغری شکم چیست؟

عوارض قرص های لاغری گلوریا

در اینجا قصد داریم به عوارض قرص های لاغری گلوریا و دیگر انواع قرص های لاغری اشاره کنیم. همه ی نمونه های قرص لاغری با انواع عوارض جانبی همراه است. داروهای لاغری که به عنوان سرکوب کننده های اشتها و محرک هستند و می توانند عوارض جانبی مانند:

  • مشکلات عصبی
  • تحریک پذیری
  • تپش قلب بالا
  • افزایش ضربان قلب / ضربان قلب غیر طبیعی
  • افزایش فشار خون

جالب است بدانید بسیاری از داروهای لاغری پس از مشخص شدن میزان مرگ و میر به علت افزایش خطر حمله قلبی و سایر حوادث قلبی عروقی، از بازار خارج شده اند.

یکی از عوارض جانبی شایع قرص های لاغری گلوریا تهوع است که در اکثر افراد مصرف کننده مشاهده شده است. در صورتی که فرد با معده خالی این قرص ها را مصرف کند، عوارض شدیدتری را تجربه می کند. البته امکان کنترل تهوع با مصرف قرص با غذا یا پس از صرف غذا وجود دارد. به این ترتیب، زمانی که حالت تهوع ادامه ‌دار باشد لازم است مصرف قرص گلوریا را متوقف کنید. وجود حالت تهوع علامت ناسازگاری دارو با دستگاه گوارش می باشد.

سردرد

یکی دیگر از عوارض رایج قرص های لاغری گلوریا سردرد است. در برخی فرد پس از مصرف قرص گلوریا دچار نوعی درد مبهم و در برخی موارد درد نبض ذار در اطراف سر بروز می‌کند. میزان این درد در افراد گوناگون متفاوت می باشد. درد به شکل شدید وخفیف می تواند بروز می کند. اما در بعضی اوقات فرد در سر خود درد تیز و آزاردهنده را تجربه می کند.

سردرد ناشی از مصرف قرص های لاغری گلوریا به دلایل مختلفی مانند حساسیت به دارو، تغییر در سرعت جریان خون و یا افزایش فشار خون می باشد. برای درمان این نوع سردرد می توانیداز قرص های مسکن استفاده کنید، اما زمانی که سردرد به صورت شدید یا ادامه‌دار‌ می باشد باید مصرف دارو را قطع کنید. در این موقعیت بهتر است در اولین فرصت به پزشک مراجعه نمایید.

خشکی دهان

اکثر کسانی که قرص لاغری گلوریا را استفاده می‌کنند از عارضه ی خشکی دهان گلایه دارند. این مشکل به علت کمبود بزاق در دهان رخ می‌دهد و در کنار آن می تواند موجب ناراحتی در هنگام  سخن گفتن یا بلعیدن غذا شود.

این عارضه جانبی را می‌توانید با نوشیدن آب فراوان برطرف کنید، البته مصرف نعناع یا آدامس هم کمک کننده است چون برای تحریک غده‌های بزاقی مفید است. در صورتی که خشکی دهان طولانی شود به دنبال آن فرد دچار گلودرد و مشکلات تنفسی می شود.

تپش قلب زیاد

یکی از عوارض جدی و خطرناک قرص های لاغری گلوریا در برخی افراد به هم خوردن ریتم قلب و ابتلا به تپش قلب می باشد. این مشکل به علت عدم سازگاری  ترکیبات قرص با قلب رخ می دهد. تپش قلب به به اندازه ای بالا می رود که فرد می تواند  صدای ضربان قلب را در گوش خود احساس می‌کنید. بروز این مشکل پس از مصرف قرص لاغری گلوریا بسیار خطرناک است و باید سریعا مصرف آن قطع گردد.

در برخی موارد در کنار تپش قلب امکان افزایش فشار خون خارج تعادل وجود دارد. یکی از خطرناک ترین و جدی ترین عوارض مصرف خودسرانه قرص‌های لاغری افزایش فشار خون می باشد. بنابراین توصیه می‌شود که افراد نباید تحت تاثیر تبلیغات لاغری سریع و یک شبه قراربگیرند. بهتر است پیش از مصرف هر نوع قرض لاغری با متخصص تغذیه مشورت نمایید.

پیشنهادمطالعه: تاثیر جراحی چاقی بر بیماری های قلبی و عروقی

عوارض دارو های گیاهی

عوارض قرص لاغری گیاهی

قرص های لاغری گیاهی معمولا متابولیسم را تقویت می کنند:، سوالی که مطرح می شود این است که عوارض قرص لاغری گیاهی چیست؟ معمولا این قرص های لاغری با تغییرات روانشناختی و فیزیولوژیکی همراه بوده و عملکرد به صورت سرکوب کننده های اشتها یا افزایش دهنده متابولیسم است.

اکثر این داروها حاوی ترکیبات آمفتامین و شیشه بوده، به شدت اعتیاد آور هستند سبب تحریک پذیری، تغییر شخصیت، مشکلات روانپزشکی و حتی سکته های قلبی عروقی می شوند.

پیشنهاد مطالعه: جراحی متابولیک: راهی برای درمان دیابت

برخی از داروهای لاغری باعث کاهش جذب چربی می شوند و یکی از عوارض این  داروها آسیب به کبد می باشد. عوارض جانبی مؤثر بر کبد می تواند منجر به علائمی مانند:

  • بروز حساسیت و خارش های پوستی
  • از دست دادن اشتها
  • چشم ها و پوست زرد
  • مدفوع کم رنگ یا اسهال شدید
  • ادرار قهوه ای یا زرد پر رنگ

بنابراین افرادی که قصد دارند داروی کاهش وزن استفاده کنند، باید توسط پزشک متخصص لاغری تجویز شود، دقت داشته باشید قبل از تجویز داروهای لاغری باید سلامتی قلب عروق ، عملکرد کبد، کلیه ها و فشار خون به دقت ارزیابی شوند. روش صحیح برای تجویز این داروهای کاهش وزن، شروع به کار با دوز پایین تر و افزایش تدریجی آن است.

علاوه بر این آنها را فقط می توان برای مدت زمان کوتاهی تجویز کرد؛ حداکثر تا ۳ ماه زیر نظر پزشک زیرا بیش از آن نه تنها تاثیری ندارد بلکه احتمال عوارض خطرناک به شدت افزایش می یابد.

نخست باید بدانید، قرص ها و داروهای لاغری به عنوان یک میانبر برای کاهش وزن نیستند در نتیجه کسانی که تصمیم می گیرند از آنها استفاد کنند باید به رژیم غذایی سالم و شرکت در فعالیت های بدنی منظم پایبند باشند تا بتوانند نتیجه بگیرند.

همچنین مهم است که بدانید همه داروها، مهم نیست که چه چیزی را درمان می کنند، پتانسیل ایجاد عوارض جانبی را دارند. از آنجایی که نتیجه داروها برای افراد مختلف متفاوت است، اینکه کدام عارضه جانبی را ممکن است تجربه کنید و با چه شدتی؛ متفاوت باشد.

شایع ترین عوارض دارو های لاغری

برخی از شایع ترین عوارض دارو های لاغری مرتبط با مصرف قرص کاهش وزن عبارتند از:

  •   تهوع و استفراغ
  •    یبوست یا اسهال
  •    سردرد و فشارخون
  •     بیخوابی
  •    خشکی دهان

آشنایی با دیگر داروهای لاغری

آشنایی با دیگر داروهای لاغری

1. ORLISTAT (ALLI)

Orlistat نوعی داروی لاغری است که تحت نام تجاری Alli یا Xenical فروخته می شود و بدون نسخه به عنوان یک داروی کاهش وزن تأیید می شود، اما بهتر است حداکثر ۳ ماهه و زیر نظر پزشک مصرف شود. دارو در ایران بیشتربه نام ونوستات شناخته می شود.

تحقیقات نشان داده است که Orlistat می تواند حدود 30٪ جذب چربی رژیم غذایی را متوقف کند. اگر چربی کمتری جذب شود ، می تواند منجر به کاهش وزن شود.ارلیستات ۱۲۰با هر وعده غذایی یک عدد مصرف می شود، پس اگر یک وعده غذایی حذف شود و یا حاوی چربی نباشد نیاز به مصرف دارو نیست.

عوارض جانبی شایع و ناخوشایند Orlistat شامل دفع مدفوع چرب یا روغنی ،بی اختیاری مدفوع و نفخ شکمی است.برای کاهش این عوارض باید مصرف غذاهای چرب را به حداقل برسانید و گوشت بوقلمون، سینه مرغ و گوشت قرمز کم چرب استفاده کرده وغذاهای حاوی فیبر بالا را در رژیم غذایی خود قرار دهید. به دلیل افزایش دفع ویتامین های محلول در چربی (A,D,E,K) به همراه چربی های هضم نشده، بهتر است زیر نظر پزشک خود روزی یک عدد مولتی ویتامین مینرال که حاوی میزان کافی از این ویتامین‌ ها است مصرف کنید.

افراد مبتلا به نارسایی کبد، سندرم سوجذب مزمن و افرادی که حساسیت به دارو دارند، نباید آن را مصرف کنند . همچنین برای خانم های باردار یا شیرده، توصیه نمی شود.

2. آمپول ساکسندا (لیراگلوتاید یا ملیتاید)

این دارو که چند سالی است که جهت کاهش وزن رایج شده ،برای افراد با BMI بالای ۳۰ می تواند استفاده شود اما حتما زیر نظر پزشک باید تجویز شود و دوز آن به تدریج افزایش یابد.

این دارو آگونیست GLP-1 بوده و تحرک کل سیستم گوارش و به ویژه روده ها را کم کرده و با کند شدن حرکت مواد غذایی شما احساس سیری و کاهش اشتها می کنید.

اگر کنار این دارو رژیم غذایی مناسب رعایت شود در بازه زمانی حدود ۶ ماه، ۱۵ الی ۲۰ درصد اضافه وزن شما برطرف می شود. از عوارض این دارو می توان سنگ های کیسه صفرا، التهاب لوزالمعده، افت قند خون، یبوست، اسهال و تهوع استفراغ را نام برد.

برای محاسبه شاخص BMI می توانید روی لینک کلیک کنید.

3. کافئین

کافئین با تحریک سیستم عصبی مرکزی کار می کند و ممکن است به کاهش وزن کمک کند، اما تحقیقات کافی برای تایید این مدعا وجود ندارد. کافئین به طور مرتب به صورت نوشابه، چای، قهوه و نوشیدنی های انرژی زا مصرف می شود. غذاهایی از جمله شکلات و حتی برخی از میان وعده های با طعم قهوه نیز ممکن است حاوی این محرک باشند. برخی از مکمل های غذایی و قرص های کاهش وزن وجود دارد که حاوی کافئین هستند گاهی اوقات افراد این داروها را در دوزهای غیر منتظره بالا مصرف می کنند که می تواند خطرناک باشد.

اگر مقدار آن کمتر 400 میلی گرم در روز بماند، به طور کلی بی خطر است. عوارض جانبی می تواند شامل تحریک پذیری و عصبانیت، لرزش شدید، استفراغ یا افزایش ضربان قلب باشد.

4. لورکاسرین (بلویک)

لورکاسرین از طریق تاثیر بر گیرنده های سروتونین در مغز به کاهش اشتها کمک کرده و احساس سیری را افزایش مي دهد. خشکی دهان، ، یبوست، سردرد، تهوع، سرگیجه، خستگی عوارض جانبی شایع این دارو می باشد.مصرف این دارو بیماران دیابتی باعث افت قندخون می شود.

5. کانتریو (بوپروپیون و نالترکسون)

بوپروپیون به عنوان یک داروی ضد افسردگی شناخته می شود و از نالترکسون اغلب برای مسدود کردن تاثیرات مواد مخدر یا مصرف الکل در افراد وابسته به آن استفاده می شود، اما ترکیب هردو دارو تا حدی می تواند در کاهش اشتها  و ازبین بردن هوس غذایی موثر باشد.مصرف این دارو باید حتما زیر نظر پزشک شروع شده و به تدریج دوز آن افزایش یابد. این دارو برای زیر ۱۸ سال ممنوع است. در صورت ایجاد هر گونه تغییرات ناگهانی رفتاری با مصرف دارو باید پزشک خود را مطلع کنید.

عوارض احتمالی داروهای لاغری

در ادامه عوارض دارو های لاغری باید بگوییم، این داروها مانند هر داروی دیگری ممکن است برای افراد عوازض احتمالی را به دنبال داشته باشد. بیشتر افرادی که از داروهای لاغری استفاده کرده اند با عوارضی مانند اسهال، استفراغ و دیگر عوارض گوارشی روبرو بوده اند. یکی از عوارض شایع برای داروهای لاغری پانکراتیت (التهاب لوزالمعده) می باشد.

در حقیقت پزشکان اطلاعات دقیقی ندارند از اینکه ممکن است، داروهای لاغری چه مشکلاتی را برای افراد به وجود بیاورند. درست است که قرص های لاغری باعث می شود افراد کاهش وزن مختصری داشته باشند، اما این مسیر را از راه غلط طی می کنند. در حالت کلی باید بگوییم عوارض دارو های لاغری به دو دسته کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم می شوند.

سخن پایانی

عوارض دارو های لاغری در سال های اخیر بسیار چشم گیر بوده است، افراد زیادی از طریق این قرص ها آسیب دیده اند. لازم است برای اقدام به لاغری از طریق روش های درست پیش بروید، دکتر عطاردی در اینجا با اشاره به برخی از عوارض قرص های لاغری تلاش دارد، که افراد را با این مقوله بیشتر آشنا کند.

سوالات متداول

آیا قرص های لاغری باعث بروز مشکلات کبدی می شوند؟

سازمان غذا و داروی آمریکا در پاسخ به این سوال می گوید، درصدی از افراد در اثر مصرف برخی از قرص های لاغری دچار نارسایی‌ کبدی می شوند. با مصرف چنین داروهایی ممکن است فرد نشانه های آسیب کبدی مانند ادرار تیره، خارش، مدفوع روشن، زردی چشم  و از دست دادن اشتها را بروز دهد. زمانی که این نشانه ها را در خود مشاهده کردید لازم است فورا مصرف این داروها را متوقف و در اسرع وقت به پزشک مراجعه نمایید.

عوارض قرص لاغری برای سلامتی چیست؟

همانطور که می دانید مصرف قرص لاغری چه عوارضی  به دنبال دارد. این قرص‌ها در هیچ‌ یک از آزمایشگاه‌های و لابراتوارهای  معتبر جهانی مورد تأیید قرار نگرفته اند. ممکن است برخی افراد بگویند داروهای درمانی هم دارای عوارض هستند و این یک امر طبیعی است. در دانش پزشکی هنگامی که ضررهای یک دارو، قرص و… بیش از منافعش باشد، مصرف آن منع می‌ شود (مانند داروهای لاغری)

ممکن است برخی از این قرص‌ها در مدت زمان کوتاهی باعث کاهش وزن شما شوند، اما این عملکرد از مسیر اشتباهی رخ می دهد. درست مانند این است که برای رسیدن به آن طرف یک رودخانه عمیق، به‌جای رد شدن از روی پل، از درون آب عبور کنید.

عوارض کوتاه مدت قرص لاغری چیست؟

افزایش اضطراب و نگرانی، بی‌خوابی و پرخاشگری، حالت تهوع، سرگیجه و مشکلات ادراری و کم‌آبی

عوارض بلندمدت قرص لاغری چیست؟

همانطور که می دانید برخی از قرص های لاغری دارای عوارض بلندمدت و خطرناکی مانند فشارخون، اعتیاد، سکته ، بیماری‌های قلبی، نارسایی کبد و …. می باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت برای دکتر عطــاردی محفوظ می باشد | طراحی شده توسط دارکـــوب